NASI DAGANG TERENGGANU Bahan-bahan : - 1 cawan beras pulut - 3 cawan beras - 1 biji kelapa (ambil santan pekat) - 10 ulas bawang merah - 5 ulas bawang putih - 2 cm halia - 1 sudu kecil halba Cara:
KETUPAT SOTONG TERENGGANU Bahan-bahan yg diperlukan: - 1kg sotong sederhana besar - 250gram beras pulut - santan - seinci halia dipotong halus - 5 ulas bawang merah dipotong halus - sesudu kecil halba - garam - lidi dipotong kecil Cara: 1. beras pulut di tanak, setelah masak biarkan sejuk. 2. masukkan pulut dlm anggaran 3/4 penuh ke dlm sotong yg telah di bersihkan. Gunakan lidi utk mengemaskan hujung sotong. 3. santan dicampur dgn halba, halia, bwg merah & garam, masukkan sotong yg telah disiap ke dalam periuk. Api hendaklah kecil utk mengelakkan santan naik kepala. 4. angkat apabila sotong telah masak. Cadangan Hidangan: - di makan begitu sahaja atau dimakan bersama nasi putih Tips: 1. kulit sotong yg berwarna ungu kemerahan hendaklah dibuang utk mengelakkan hanyir. |
Testimoni 2013
12 years ago
0 ulasan:
Post a Comment